2021-01-09 08:57:37• hírek • Fizetett tartalom

Játékok, amik nemcsak szórakoztatnak, de fejlesztenek is

A gyermekek lételeme a játék, de nem mindegy, hogy milyen jellegű tevékenységgel foglalkoznak órákon keresztül. Bizonyos játékok nemcsak szórakoztatnak, de fejlesztenek is, ezért akár már egészen kicsi gyerekeknek is érdemes ilyeneket venni. A lurkók készségei ezáltal már otthon is fejleszthetők, és nem kell megvárni az iskolakezdést ahhoz, hogy játszva tanuljanak meg új dolgokat. 

A játékboltok polcain vagy a játék webshopok kínálatában ma már találhatunk finommotorikus mozgást, szem és kéz koordinációt, figyelmet és akár érzelmi intelligenciát fejlesztő játékokat is. 

Bár a szülőnek egyszerűbb lenne a gyereket a tv vagy a számítógép elé leültetni, ezek a passzív tevékenységek nagyban visszavethetik a kicsik fejlődését. A színes, zajos képernyő ugyan leköti a gyermekek figyelmét, de sem a fantáziájuk, sem az agyi képességeik nem fejlődnek az ilyesfajta “előre csomagolt” szórakozás alatt.

Játszva tanulás életkornak megfelelően

Szerencsére ma már rengeteg féle játék közül válogathatunk, azonban fontos figyelembe venni a gyermek életkorát, mielőtt felvásároljuk a legközelebbi játékbolt teljes kínálatát. Érdemes például a játék webshopokon található leírásokat, véleményeket elolvasni és informálódni néhány játékról, mielőtt megvásároljuk őket.

  • Általánosságban elmondható, hogy az 1 éves gyerekeknek leginkább a formaberakók, a kúszó-mászó foglalkoztató játékok, az építőkockák, a tologatós-húzogatós játékok, a fürdőjátékok, illetve a textil könyvek ajánlottak. Ezek fejlesztik a gyermekek finommotoros képességeit, mozgásukat és érzékszerveiket.
     
  • 2 éves kortól a kirakós játékok mellett már adhatunk gyurmát is a kicsiknek, ami nemcsak a kézügyességüket, hanem a kreativitásukat is fejleszti, valamint erősíti az ujjak izmait.
     
  • 3 éves kortól már a festékek és a rajzeszközök is lekötik a lurkókat, hiszen fantáziájuk egyre színesebb, és egyre jobban szeretik kifejezni kreativitásukat. Ebben az életkorban a gyerekek igazi energiabombává változnak, ezért mozgást igénybe vevő és fejlesztő játékokat is adhatunk nekik. A kismotor vagy a bújócska alagút például remek választások az örökmozgóknak.
     
  • 4-5 éves kortól már válogathatunk a játékboltok polcain és a játék webshopokban a logopédiai játékok, a puzzle-k, az egyszerűbb társasjátékok és a sporteszközök között. Az ugrókötél, a labda, a bicikli és a trambulin mind elősegítik a gyerekek mozgásának fejlődését. A 4-5 éves gyerekek fantáziája elképesztően élénk, ezért szívesen bújnak jelmezekbe és találnak ki maguknak egy elképzelt világot mindenféle csodás történettel. 
     
  • 6 éves kortól már válogathatunk az iskolára előkészítő, a logikai és a kártyajátékok között is a játékboltokban. Ekkor már szóba jöhetnek fejlesztő digitális játékok is, de mindenképpen érdemes limitálni a képernyő előtt töltött időt, mert hosszú távon több lehet a negatív hatása, mint a pozitív.


Személyre szabott játékok

A gyerek életkora mellett fontos figyelembe venni a személyiségét, a képességeit és az érdeklődési körét is. Bár vannak életkori sajátosságok, minden gyermek eltérő ütemben fejlődik, és más dologban tehetségesebb. Ne erőltessünk semmilyen játékot, ha az nem élvezet a gyermek számára, hiszen nemcsak a fejlesztés a szempont, hanem a játék öröme is.

Vannak kifejezetten fiúknak és lányoknak szóló játékok, de fontos, hogy hagyjuk a gyerekeket azzal játszani, amivel szívesen töltenek órákat. 

Könnyű elveszni a játék webshopok kínálatában, de ha rászánjuk az időt és megfelelően informálódunk, hamar rátalálhatunk azokra a játékokra, amelyek nemcsak szórakoztatnak, de fejlesztenek is. Az életkor mellett mindig vegyük figyelembe a gyermek adottságait és személyes érdeklődését, hiszen csak azt a fejlesztő játékot fogja sokáig használni, amelyet élvezettel és örömmel játszik!

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: